perjantai 13. syyskuuta 2019

Vuoria


 Yksi merkittävimmistä opettajistani on ollut vuoret. Lapsesta asti minulla on ollut tarve kiivetä korkeimman mahdollisen nyppylän päälle. Aikuisiällä olen laajentanut harrastustani vaeltelemalla kotimaan luonnonpuistoissa, mielellään aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, kun juuri muita ei ole liikenteessä ja kiipeämällä ihmettelemään maailmaa.
Huipulta näkee totuuden. Asiat menevät jotenkin oikeaan mittakaavaan ja sitä ymmärtää toisaalta oman pienuutensa, toisaalta sen millainen osa on tätä universumia. Sitä täysin läsnäolevaa, pysähtynyttä tunnetta, joka korkealta maisemaa katsellessani tulee, olen pyrkinyt kantamaan mukanani läpi elämän. Juuri tuosta tunteesta kumpuaa myös luovuus.Vuoria rakastavalle Sveitsi on lähtemätön kokemus. Siellä vuorten ulottuvuus, läsnäolo ja ikiaikaisuus on käsinkosketeltavaa ja sanoin kuvaamattoman upeaa. Sveitsin vuoret ovat myös konkreettisesti opettaneet taiteesta paljon, luonnoskirja ja termari repussani vaellellessani olen oppinut pysähtymään ja katsomaan, etsinyt ääriviivoja, valoa ja varjoa, ja opetellut asettelemaan niitä kohdilleen.
Maisemia en juurikaan maalaa, mutta vuorten pariin palaan aina silloin kun on vaikeaa, kun maalaaminen ei luista, tai tuntuu etten osaa. Katselen kuvia, palaan siihen fiilikseen ja tiedän, että kaikki on hyvin ja työni onnistuvat juuri niin kuin kuuluukin.

Alla otteita luonnoskirjastani ensimmäisesltä Sveitsin matkalta 2017.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti